De natuurlijke rijkdom van Center Parcs De Vossemeren!

24/06/2024

Erik Smit over duurzaamheid en natuurexploratie binnen het vakantiepark

Center Parcs De Vossemeren en Nationaal Park Bosland delen heel wat raakvlakken en hebben daarom doorheen de jaren hun intense samenwerking steeds verfijnd. Hierdoor groeide De Vossemeren uit tot dé ideale ambassadeur van het natuurgebied waarin het park ligt ingebed en visa versa. De klemtoon? Die ligt resoluut op een duurzame natuurbeleving voor alle verblijfsgasten en dagtoeristen. Erik Smit staat mee aan de basis van een toonaangevende ommezwaai die een extra dimensie toevoegt aan de totaalbeleving.

Vol bewondering en positieve verbazing, nemen wij een kijkje achter de schermen bij wat duidelijk zoveel méér dan een doorsnee toeristisch vakantiepark blijkt te zijn.

Erik, hoe zou jij jezelf voorstellen? Wat is je rol bij Center Parcs?

Allereerst ben ik als vader van vier kids een familieman, daarnaast identificeer ik me ook als natuurmens. Ik hou van klimmen en wandelen en startte ooit als stagiair en werkte geruime tijd binnen de sportafdeling. Toen al vond ik het zo’n enorm voorrecht om te werken te midden van deze prachtige natuur, dat ik Center Parcs altijd trouw ben gebleven. Intussen overzie ik als SHE-/ CSR-Manager vooral dat er veilige én maatschappelijk verantwoorde keuzes gemaakt worden; iets waar ik ook hélemaal mijn persoonlijke ei in kwijt kan.

“Het is een énorme meerwaarde voor De Vossemeren om te kunnen pronken met de indrukwekkende Sahara-omgeving en nu ook het label van Nationaal Park!”

De Vossemeren staat bij veel Boslanders gekend als een gevestigde familiewaarde om te verblijven of een dagje te komen zwemmen. Is dat vandaag nog steeds zo?

Veel bewoners kennen ons inderdaad nog steeds als een park met hoofdzakelijk animatie ter plaatse. Geassocieerd worden met Aqua Mundo en Discovery Bay is fijn, maar we zijn intussen ook enorm geëvolueerd! Daar waar voorheen onze bezoekers ons park binnenreden en gedurende het merendeel van hun verblijf hun tijd bij ons op het terrein spendeerden, hebben we die poorten nu écht definitief opengetrokken. Zo heb je al een tijdlang directe toegang tot de Sahara en nemen onze Rangers je graag mee op pad om de omgeving te exploreren.

“Families beleven de rust van de natuur en vinden tegelijk toch ook de mogelijkheid om aanvullend gebruik te maken van onze gastvriendelijke animatie; die mix brengt een mooi evenwicht.”

De Vossemeren heeft de afgelopen jaren inderdaad een behoorlijke re-branding doorgemaakt. Wat zijn zoal de belangrijkste shifts die werden doorgevoerd?

Het stukje van de Nature Trail-wandelingen en de werking met een Family Ranger die voor alle leeftijden survival workshops organiseert, is een belangrijke switch. Wilde dieren gaan voederen, vuur maken, buiten koken of kampen bouwen is in de huidige drukte géén evidentie meer. Wij laten mensen graag écht even stilstaan. We merken ook dat deze bewustwording van het weer te leren connecteren met de natuur ook voor een groot stuk maatschappelijk gedragen wordt. Zelfs onze eigen werknemers die hun families hier mee naartoe nemen, zijn stomverbaasd over de rijkdom vlakbij die onze Rangers aan hen voorstellen. Want geef nu zelf toe; Het is hier toch fantastisch mooi! (glimlacht)

“Natuurexploratie en voor een stukje ook -educatie vormen vandaag de basisbeleving van elke verblijfsgast en dat is uiteraard van onschatbare maatschappelijke waarde!”

Welke rol speelt voor jullie de samenwerking met Nationaal Park Bosland?

We liggen natuurlijk niet toevallig ingebed in deze prachtige, weidse natuur! Logischerwijze werken we dan ook intens samen met Nationaal Park Bosland om al haar troeven aan onze gasten te presenteren. In onze shops vind je bovendien ook heel wat Boslandproducten terug. Vooral zijn we ook heel trots op de Cabana die de belangrijkste hotspots uit de regio op creatieve wijze aan onze gasten voorstelt!

De Vossemeren wordt beschouwd als een toonaangevende speler in de Euregio. Wat maakt van jullie zo’n duurzaam en exemplarisch park?

We hebben enorm veel aandacht voor duurzaamheid, waarvoor we onder meer het gerenommeerde Green Key-label kwaliteitslabel mochten ontvangen. Mensen zien hier een mooie beloning, maar beseffen niet altijd welke inspanningen eraan voorafgegaan zijn. Het draait er voor ons vooral om, om logisch te gaan nadenken over de voetafdruk die we nalaten. Zo hebben we bijvoorbeeld de ambitie om 70% van ons afval te scheiden en kozen we voor de installatie van slimme thermostaten die inspelen op de bezettingsgraad van onze huisjes.

“Er lopen dagelijks zo’n 3500 mensen rond in het park, toch kom je onderweg vaak nauwelijks iemand tegen. Het is net dat soort gespreid toerisme dat we énorm willen aanmoedigen.”

Je bent duidelijk zelf heel enthousiast over de weg die het park inslaat. Welke stokpaardjes wil je ons het allerliefst tonen?

Eigenlijk zou ik je de hele dag kunnen meenemen omdat er zoveel te zien is! (glimlacht) Persoonlijk ben ik enorm trots op het nieuwe Bijenhotel waarin we honingbijtjes, solitaire bijen en hommels huizen. Echt knap! Dit is ook voor onze Rangers een enorme meerwaarde doordat ze samen met onze gasten het hotel kunnen gaan vullen met takjes en dennenappels, maar ook zelfs de honing samen met hen kunnen gaan oogsten... Verder hebben we nog een wintergroene kruidentuin, het Sounds Of Nature-huis waarin je leert over de lokale vogeltjes, de vleermuizentoren… De natuur is werkelijk een prachtig geschenk dat we zomaar gratis hebben gekregen. Aan ons om het te omarmen en ervoor te zorgen dat ook de komende generaties ervan zullen blijven genieten!

Wil je graag meer weten over de Nature Trail en de Family Ranger-activiteiten doorheen Nationaal Park Bosland?
Neem dan zeker een kijkje in het aanbod van De Vossemeren op centerparcs.be

Interview, tekst en vormgeving: Jill Michielsen (Woordvlinder)
Foto’s: Sylvie Stijven