De Outdoorschool brengt mensen dichter bij de natuur en zichzelf

18/07/2024

In de Kiefhoekstraat in het Pijnven in Hechtel-Eksel bestaat sinds 2020 ‘De Outdoorschool’. Wij brachten een bezoekje bij Brecht en Zoë. Na corona zijn mensen meer op zoek naar de natuur...

Waarom wilden jullie met de Outdoorschool beginnen?

De Outdoorschool is al meer dan 20 jaar pionier in outdoor activiteiten. Na zelf een tijd bij de outdoorschool gewerkt te hebben kreeg Brecht de kans om de fakkel over te nemen. Samen met Zoë was hij al een tijdje bezig met een eigen bedrijf te lanceren, dit was het zetje dat we nodig hadden: een sprong in het diepe gedreven door passie en avontuur.

We hadden net de outdoorschool overgenomen en toen kwam corona… Daarom maakten we filmpjes zodat mensen thuis aan de slag konden met avontuur in eigen tuin. Het werd goed ontvangen en een keer als kinderen wel terug samen konden komen, organiseerden we onze ‘wild camps’. Eenmaal de normale loop van het leven terug verder ging, vonden vele mensen de weg naar ons totaal vernieuwde aanbod.

Wij willen een beleving creëren, mensen dichter bij de natuur brengen en bij zichzelf

Wat bieden jullie zoal aan, en wat brengen de workshops bij?

We hebben een groot aanbod van dagworkshops, weekenden, meerdaagse activiteiten en seizoens- en jaartrajecten. Wij willen een beleving creëren, mensen dichter bij de natuur brengen en bij zichzelf. Samen met het aanleren van allerlei vaardigheden die je nodig hebt om in de natuur te verblijven.

Outdoor en natuurskills zijn aan een heropleving bezig: hoe verklaren jullie dit?

Vooral in het westen. Op andere plaatsen zijn natuurskills basiskennis en zijn ze nodig in het dagelijkse leven. Hier vroeger ook. Maar het raakte in vergetelheid door onze goede welvaart. We hebben altijd iets nieuw nodig, alles moet sneller en beter. Natuur en outdoor skills gaan gepaard met een filosofie. Minder kan ook en eenvoud siert. En er is niets zo waardevol als iets dat je samen maakt en ervaart.

Welke reacties krijgen jullie over Hechtel-Eksel als groene en bosrijke gemeente?

Zelf ben ik van Vlaams-Brabant met mijn vriendin Zoë mee naar het groene Limburg verhuisd. Dit was echt een openbaring. Geen provincie in Vlaanderen is zo groen en gastvrij als Limburg, met urenlang wandel- en fietsplezier. Hechtel is daarvan de parel. Het is hier echt een oneindige groene oase met af en toe een berg wit zand.

Soms kan je je hier in Scandinavië wanen

Welke kansen zien jullie in Bosland met label Nationaal Park?

Bosland als label Nationaal Park is niet meer dan verdiend. Soms kan je je hier in Scandinavië wanen, met de uitgestrekte naaldbossen en het licht glooiend landschap. Voor ons is het de kers op de taart. Want wij geven onze cursussen op twee locaties. één daarvan is dus het nationale park van de Semoisvallei, voor mij de ruigste regio van België. Dat we dan ook in Nationaal Park Bosland zitten is echt een cadeautje.

Meer weten?

Check www.outdoorschool.be!

Tekst: Sander Carollo
Beeld: Outdoorschool.be