Het toekomstpad van ons rijke verleden!

01/07/2024

Alles over Erfgoed Pelt met gids Henri Naus

Erfgoed zit verweven met het DNA van Pelt. Henri Naus is voorzitter van de Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde. Als gids staat hij normaliter comfortabel op de achtergrond, want voor een meesterverteller als Henri is het belangrijk dat het verhaal primeert. Toch neemt hij ons vandaag vol passie mee op pad doorheen zijn persoonlijke ervaring als vrijwilliger. Zijn expertise? De geschiedenis van Grote Hof en Hobos; dé verborgen, bosovergoten Peltse pareltjes.

Al wandelend polsen we naar de toekomstplannen voor deze mysterieuze en aantrekkelijke regio en op welke manier de samenwerking met Nationaal Park Bosland hier mogelijk voor nieuwe ontwikkelingen zorgt.

Henri, hoe zou jij jezelf als gids voorstellen? Waardoor ben je zo geëngageerd geworden?

Ooit reageerde ik op de oproep om via Bosland een opleiding als gids te volgen. Sindsdien heeft het mij nooit meer losgelaten. Zelfs nu ik met pensioen ben, geniet ik er nog steeds van om met groepen op wandel te gaan en hen te laten kennismaken met het domein. Wanneer bezoekers geboeid staan te luisteren, wéét ik dat mijn opzet geslaagd is en dat geeft veel voldoening!

“Door de frisse ogen van verwonderde bezoekers die je mee op rondleiding neemt,
leer je de prachtige regio nog meer op waarde te schatten!”

Waardoor zit erfgoed specifiek bij Peltenaren zo sterk in het bloed?

Eigenlijk ben ik me daar als geboren en getogen Peltenaar niet zo heel bewust van dat dit elders anders is… (glimlacht) Wél herinner ik mij dat het mysterie rond het Hobos al van toen ik een klein jongetje was, een aantrekking op me heeft gehad! Voordat de regio werd opengesteld, bleef het altijd zo’n beetje de verboden vrucht; een gebied dat je niet mocht betreden omdat de toenmalige eigenaars zodanig op hun privacy gesteld waren.

“Via het bekendmaken van dit domein hoop ik een impuls te geven die ervoor zorgt dat de rijke geschiedenis ook in de toekomst nog gedragen wordt én bewaard mag blijven.”

We staan hier bij het landgoed Hobos; een plek die énorm tot de verbeelding spreekt. Wat is de reden dat dit zoveel aantrek heeft?

Van de info over de jeneverstokerij, tot de verhalen van de Limburgse bokkenrijders; het is een eindeloze bron aan informatie en inspiratie waaruit je kunt blijven putten. In het verleden heb ik bijgedragen aan een complete tentoonstelling over Drossaard Clercx. Recent leende ik ook mijn stem en kennis aan een Podcastaflevering die werd ingesproken voor Peltcast. Er zijn nog zoveel interessante pistes om te bewandelen, dus sta ik open voor wat de toekomst nog brengt!

Samen met Grote Hof is Hobos een belangrijke erfgoedsite. Welke ontwikkelingen zijn nog op til? Hoe zie jij dit erfgoed bewaard blijven?

Intussen is het landgoed Hobos eigendom van Natuur en Bos en de Gemeente Pelt die al een tijdlang allerlei plannen afwegen. Mij lijkt het een fijne denkpiste om er eventueel een zorgboerderij van te maken. Er is immers véél vraag naar een omgeving die helpt om weer met de natuur te connecteren en die rust brengt aan mensen die, om welke reden dan ook, in een kwetsbare levensfase zitten.

“Ik koester grote hoop dat deze fascinerende site bewaard mag blijven
en dat er misschien zelfs een heropbouw en opwaardering mogelijk zijn...”

Wat ambieer je, in samenwerking met Nationaal Park Bosland, nog te mogen betekenen voor het aanwezige erfgoed?

Erfgoed is een belangrijke pijler voor Nationaal Park Bosland en dat doet me deugd! In het verleden zijn er al heel wat fijne projecten gepasseerd, waaronder ook de Open Monumentendag die toegang gaf tot het landhuis. Dat was een gigantisch succes waarbij alle tijdsloten meteen waren volgeboekt! Inmiddels is een bezoekje binnenin de woning niet meer mogelijk omwille van de structurele moeilijkheden en dat is jammer. De uitdaging bestaat immers nog steeds in het vinden van de nodige investeringsbudgetten om zo’n groots project als Hobos duurzaam te renoveren. Wie dé gouden tip heeft, zal dus ongetwijfeld met open armen ontvangen worden!

Maak je graag een boeiende groepswandeling langs de rijke geschiedenis van Hobos en Grote Hof? Dan mag je mailen naar henri.naus@telenet.be. Ben je nieuwsgierig naar de rijke cultuurhistorie van de Limburgse bokkenrijders? Neem dan zeker een kijkje op nationaalparkbosland.be

Interview, tekst en vormgeving: Jill Michielsen (Woordvlinder)
Foto’s: Sylvie Stijven